poniedziałek, 30 grudnia 2013

LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE



W połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine (pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla.
 

Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI  z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę. Trufla ma kształt bulwy z chropowatą skórką. Występuje niezwykle rzadko dlatego też jej cena jest bardzo wysoka. Jej bardzo silny zapach i aromat sprawia, że nawet niewielka jej ilość nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach. 
W podanych nam daniach nie została użyta świeża trufla lecz przetwory z niej wykonane właśnie w  SAVINI TARTUFI


W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele. Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni.
Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania


MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012


Crostino Toscano z kremem truflowym


COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005
BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010
GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009
TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009


Roladki z szynki parmeńskiej z nadzieniem z nóżek wieprzowych i jajek przepiórczych z dodatkiem trufli.


TENUTA LENZINI – Syrah IGT Toscana Rosso 2009
FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008
PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008
BADIA DI MORRONA – „N’Antia” IGT Toscana Rosso 2009 
 

Risotto z kremem z sera Parmigiano Reggiano i Trufli.


IL MORO – „Il Moro di San Giovanni” IGT Toscana Rosso 2010
FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010
DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 
 

Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli.
oraz deser: 


Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą.
Z win najbardziej zapadły mi w pamięci: 
 
Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami dojrzałych malin i czerwonych owoców. Świeże i owocowe. 
 
Bardzo aromatyczne owocowo-kwiatowe BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010. 
FENOCCHIO - Barolo „Bussia” DOCG 2009 to 100% Nebbiolo. Wino to urzekło mnie aromatami wiśni, dzikich malin, nutami lukrecji, goździków i przypraw oraz kandyzowanych skórek owoców cytrynowych. Wino o bardzo dobrej strukturze. Świeże i z długim przyjemnym finiszem.

PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 to 60 % Sangiovese, 25 % Cabernet Sauvignon i 15% Merlot. Doskonale owocowe, z długim finiszem.

FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 to wspaniały smak i aromat czerwonych owoców, przypraw i wanilii. Gładkie i jedwabiste taniny
 

FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 o pięknym rubinowym kolorze. Aromaty pikantne intensywne. W smaku czuć dojrzałe wiśnie i lekkie nuty wanilii. Wino jest miękkie i jedwabiste. Taniny ładnie wtopione. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz